HOFMAN CAFÉ: COMEDY MET WESTSAID


 

Van lunchen en dineren onder het genot van livemuziek, tot het nachtleven verkennen en diverse events bijwonen: iedere Utrechter kan een hele week met Hofman Café vullen. Said El Hassnaoui (artiestennaam WestSaid) organiseert events als Utrechts Open Podium en Utrecht Lacht: Open Mic, Comedy Night in het café. Ik sprak hem over de ontwikkelingen omtrent Hofman, zijn comedy-avonden en het leven.
Als we aan tafel in Hofman Café zitten, bestelt WestSaid zalm met gepofte aardappels; zijn favoriet en standaardantwoord wanneer het personeel – voor de sier – zijn bestelling opneemt. Ik probeer hoogte te krijgen van deze comedian die ook nog eens een veelbelovende businessman blijkt te zijn. Na meerdere shows te hebben bijgewoond, ben ik blij dat hij zes jaar geleden het podium werd opgesleurd; Utrecht is nu drie gezellige avonden per maand rijker. WestSaid is comedian en staat als MC twee à drie keer per maand op het podium in Hofman. In 2010 trad hij voor het eerst op, om zes jaar later andere getalenteerde creatievelingen een podium te bieden. Tijdens deze events geeft hij jonge en oude (on)ervaren artiesten de gelegenheid nieuw materiaal uit te proberen op de planken van het café. Een plek waar passie wordt gedeeld en vermenigvuldigd om mensen te ontroeren of aan het lachen te maken.

Terug in de tijd
Hofman is in het verleden veel gekneed, totdat het de vorm en invulling kreeg zoals wij het café nu kennen. Zo’n drie jaar geleden sloot Said de handen ineen met Marcel Kamphuis en programmeur Martijn Mannak: ”Marcel en ik kennen elkaar uit de comedyscene, omdat hij in het verleden wel vaker comedy shows heeft gepromoot voor anderen. Marcel heeft mij gevraagd of ik mijn concept, Utrecht Lacht, wilde organiseren in het Hofman café. Mijn plaatsnaam lacht concept organiseer ik, met succes, door heel NL en toen ontbrak er nog een Utrecht Lacht,” aldus Said.

Utrechts Open Podium en Utrecht Lacht: Open Mic, Comedy Night
Het is altijd afwachten hoeveel mensen er werkelijk in het publiek zitten tijdens een event als het Utrechts Open Podium. Open Podium vindt iedere eerste woensdag van de maand plaats, met een programma vol met spoken word, cabaret, singer-songwriters en nog veel meer. Voorafgaand aan de acts van de Open Podium avonden danst het podium zich even warm en tijdens het event delen de performers hier en daar persoonlijke verhalen. Zo liet een singer-songwriter een nummer horen over zijn zwangere zus en zo sloot dichter Peter van der Stoep af met een gedicht over een overleden kennis. Utrecht Lacht is daarentegen bijna altijd uitverkocht. Zo zaten er zelfs mensen – op eigen initiatief – op de grond, tijdens het Utrecht lacht event afgelopen oktober. Vroeger kon je nog reserveren aan de deur, nu is het een pre om van tevoren kaartjes te halen.
Verder organiseert WestSaid in Hofman de English Comedy Night – een Engelstalig comedy show met comedians te gast van over de hele wereld.

Hofman is een warm bad
Frederique Arnold, die een groot talent heeft voor zowel acteren als performen in de kleinkunst, stond al eerder op diverse podia in het land. Afgelopen Open Podium liet ze een veelbelovende indruk achter toen ze nieuw materiaal van haar solo De Levensgenieter uitprobeerde op de planken van Hofman: “Ik trad voor de tweede keer op in Hofman en het was een feestje. Het is een fijne plek om nieuw materiaal uit te proberen, omdat de ruimte knus en niet te groot is. Daarnaast is het leuk omdat het in een café wordt gehouden, waardoor de sfeer intiem is én er publiek komt dat misschien minder snel naar het theater gaat. Omdat het een Open Podium is krijg je van alles wat en dat geeft je als maker de vrijheid om eigenlijk van alles te proberen! Het is eigenlijk een warm bad, waarbij je stiekem best een keer ‘op je bek’ kan gaan zonder dat dat zo voelt.”
Groot open podium
Er is veel aandacht vanuit Hofman voor grote, kleine, oude en nieuwe artiesten. Tijdens het interview trokken zijn mondhoeken zo nu en dan omhoog en knikte of zwaaide hij naar binnenstromende mensen. Het personeel zorgt met een glimlach ervoor dat iedereen van alle gemakken is voorzien, de artiesten van de avond druppelen een voor een binnen en komen even een praatje maken.
Said wijst naar twee meiden die aan het dineren zijn: “Zij, zijn er al vanaf het begin bij”, zegt hij. En ik zie hem glunderen, wanneer hij dit vertelt. Wat een prachtig gevoel moet dat opleveren, denk ik bij mezelf wanneer ik het neerpen. Op dat moment denk ik zeker te weten dat er niet veel dingen zijn die hiertegen op kunnen voor een ambitieuze artiest. Hofman biedt niet alleen een podium voor artiesten, maar is een groot open podium an sich.

En… ben jij er volgende keer ook bij?!
Bestel je kaartjes en wees verzekerd van een plaatsje in het knusse publiek. Hofman biedt gasten de gelegenheid voorafgaand te dineren, voor een mooi prijsje. Op 7 december is het weer tijd voor het event Utrechts Open Podium: Hofman biedt opnieuw ambitieuze en talentvolle singer-songwriters, kleinkunstenaars en schrijvers een podium voor de 4de keer dit seizoen. Ik zet Hofman alvast in mijn agenda. Zie ik je daar?!
*En voordat we verder gaan met alle moois in 2017, kun je je vrienden een gelukkig nieuwjaar proosten op 1 januari met Hofman’s New Year’s Party.

Bron: http://uut.nl/hofman-cafe-comedy-met-westsaid/