Arnhem Laughs: comedians proberen nieuwe grappen uit (op jou)


Arnhem Laughs: comedians proberen nieuwe grappen uit (op jou)

Door Brechtje van Dam 7 februari 2018

Deel16EmailTweet

Wil je weer eens op stap maar heb je geen zin in hippe technofeestjes of moeilijk theater? Een avond uit is toch het allerleukste als je onder je stoel ligt van het lachen. Of dit nu is omdat je met iemand of óm iemand lacht, toch? Als jij er net zo over denkt is ‘Arnhem Laughs’ misschien wel iets voor jou, waar stand-up comedians hun nieuwe materiaal uitproberen op het publiek. Jij dus.

Arnhem Laughs

‘Forget the gym and come train your abs at Arnhem Laughs. Be sure to attend the first edition at Willemeen on Friday, March 2nd. The entire show will be in English.’ Dat spreekt ons wel aan. Als oranisator Said ons ook nog vertelt dat bij Arnhem Laughs alle comedians nieuw materiaal komen uitproberen en dus wellicht flink onderuit gaan, zijn we al helemaal geïntrigeerd. Jij ook? Zet dan 2 maart in je agenda en kom naar Willemeen.

Said el Hassnaoui

Said el Hassnaoui – ook wel bekend als WestSaid – is een presentator en stand-up comedian. Misschien ken je hem wel van Arnhem Lacht, de Nederlandse variant van zijn evenement dat regelmatig plaatsvindt in het Posttheater. Said gaat ditmaal met zijn comedytour naar de Willemeen waar alle stand-up in het Engels zal zijn, inclusief internationale comedians van over de hele wereld. Zo’n show in het Engels heeft hij al vaker gedaan in onder andere Den Haag en Rotterdam.

Rotterdam, Den Haag, Arnhem(?)

“Ik ben heel benieuwd of dit gaat werken in Arnhem,” vertelt Said. “In Rotterdam en Den Haag organiseer ik al zoiets, daar is het vrijwel altijd uitverkocht. Net als die steden heeft Arnhem ook veel expats dus het is wel voor de hand liggend om voor deze stad te kiezen.” De keuze voor Willemeen is toevallig, hoewel de intimiteit van de ruimte Said wel aanspreekt. Zelfs de grote zaal in Willemeen is niet zo heel groot.

Het werkt zo: zes tot acht comedians komen bij Arnhem Laughs omdebeurt een paar minuten stand-up doen om hun nieuwe materiaal uit te proberen. Said praat als MC het hele gebeuren een beetje aan elkaar – hij is zelf inmiddels een ervaren mc en comedian. “De manier waarop ik het uitvoer is geen standaard open mic. Ik ken alle comedians en krijg elke editie weer veel aanmeldingen,” vertelt Said. “Daaruit kies ik er een paar op basis van kriteria. Minstens twee waarbij ik er vanuit ga dat ze onderuit gaan op het podium, vier die stabiel spelen en altijd wel goed zijn, en twee die heel goed zijn. Zo ben je gegarandeerd van een complete avond.”

Bij een van de vorige edities van Arnhem Lacht

Arnhem Lacht

De Nederlandse variant Arnhem Lacht loopt inmiddels erg goed. Maar ook Said kent de avonden waarop je gewoon dood wil gaan omdat het zo slecht gaat. “We hebben echt wel van die momenten gehad dat de zaal gewoon helemaal niet mee doet, dat de een na de ander dood gaat op het podium. Dat is niks, dan wil je gewoon weg. Er zijn ook wel eens mensen vertrokken tijdens de show maar die pik je er meestal zo uit. Dan denk ik vooraf al ‘jij gaat zo opstaan’.

Volle zalen

Arnhem Lacht moet je tegenwoordig vroeg bij zijn. “We verkopen standaard uit. Laatst kwam er een jongen naar me toe van een jaar of 16 die ooit verplicht voor CKV naar het theater moest en naar onze show was gekomen. Nu was hij al drie keer terug geweest omdat hij het zo tof vind. Daar doe je het voor.”

Hetzelfde succes gaan we natuurlijk vanuit bij Arnhem Laughs, maar eerst maar eens die eerste editie meemaken. Arnhem Laughs is op 2 maart om 20.30 uur in de Willemeen, kijk hier voor meer info en kaarten.

Lijkt een avond vol comedy je tof maar spreek je geen woord Engels? Dan ga je toch lekker naar de Nederlandse editie op 6 april op het Posttheater. Line-up bestaat onder andere uit Bart Melief, finalist van het Leids cabaret festival en een mystery guest…

Bron: Indebuurt.nl